Trång förhud

Förhuden skyddar det känsliga ollonet, som är penisens yttersta del. Hos många sitter den inre delen av penisens förhud fast mot ollonet vid födseln.

Innan puberteten behöver man inte tvätta under förhuden, men i puberteten börjar smegma bildas och det kan bli svårt att hålla rent om inte förhuden kan dras tillbaka.

För de flesta blir förhuden mer elastisk av sig själv när könet utvecklas under puberteten, men det händer att den fortsätter vara för trång och inte går att dra helt över ollonkanten. Det kan göra det svårt att sköta sin hygien och kan ge smärta vid sex eller onani. Förhuden kan även fastna under ollonet när du försöker dra tillbaka den.

Om din förhud känns trång och du upplever det som ett problem så kan du komma till oss på ungdomsmottagningen för att få hjälp med behandling. Ofta börjar man med att du får recept på en salva som gör att huden blir mer töjbar, men om det inte fungerar kan en läkare ta bort hela eller en del av förhuden. Det är en liten enkel operation och det brukar gå bra att åka hem direkt efteråt.

Att ta bort hela eller delar av förhuden kallas för omskärelse. Ibland tas förhuden bort av religiösa eller kulturella skäl, i barndomen.