Du med slida

Hur underliv ser ut varierar mycket. Vi är lika olika där som i våra ansikten. Flytningar och lukt från slidan ändrar sig under hela månaden och varierar från person till person.

Du behöver sällan oroa dig för att något ska vara fel, men oavsett om du känner oro eller inte kan du boka tid hos ungdomsmottagningen för en undersökning.

Ibland händer det att du får besvär med irritation, smärta, sveda eller klåda i ditt underliv. Ibland utan uppenbar orsak och ibland vid omslutande/penetrerande sex. Den vanligaste orsaken till smärta i underlivet vid sex är bristande upphetsning, men det kan också bero på en infektion eller överdriven hygien med för stark tvål eller duschkräm. .

Många får också olika problem med sin menstruation, som till exempel oregelbunden blödning, mensvärk eller riklig mensblödning. Andra anledningar till obehag i underlivet kan vara sexuellt överförbara infektioner, svampinfektion eller annan obalans i slidans miljö, så kallad bakteriell vaginos som leder till riklig, illaluktande flytning.

Omskärelse kan leda till problem med att kissa, upprepade urinvägsinfektioner, smärtsam mens och smärta vid sex.

Vanliga frågor till ungdomsmottagningen

  • Besvär med irritation, smärta, sveda eller klåda i underlivet. Ibland utan uppenbar orsak och ibland vid omslutande/penetrerande sex. Den vanligaste orsaken till smärta vid sex är bristande upphetsning.
  • Mensvärk, riklig blödning eller att man har oregelbunden mens.
  • Sexuellt överförbara sjukdomar som till exempel klamydia som kan ge obehag i underlivet.
  • Svampinfektion som kan ge klåda, sveda och gryniga flytningar.
  • Obalans i slidans miljö som kan leda till rikliga, illaluktande flytningar så kallad bakteriell vaginos.
  • Könsstympning som kan leda till problem med att kissa, upprepade urinvägsinfektioner, smärtsam mens och smärta vid sex.

Mens

Till oss kan du komma och ställa frågor om din menstruation, vi kan mycket om detta.

Det kan handla om att första mensen inte kommit fast du fyllt 17 år, om den kommit men kommer väldigt sällan eller om den kommer oftare än en gång i månaden. Vissa blöder väldigt rikligt eller har besvär med mensvärk.

Mens är friskt och normalt, men om du blöder så mycket eller har så ont att det blir svårt att klara av att gå till skolan eller jobbet en eller flera dagar i månaden, då ska du söka hjälp.

Hos oss finns bra hjälp att få vid alla olika mensproblem.

Problem orsakade av könsstympning

AMEL-mottagningen på Södersjukhuset tar emot dig med problem orsakade av könsstympning. Du behöver ingen remiss för att komma till oss. Vi finns i gynekologmottagningens lokaler. Vid språksvårigheter använder vi oss alltid av en kvinnlig tolk.