Könssjukdomar

Könssjukdomar kallas också för STI eller STD, som är engelska förkortningar för sexuellt överförbara infektioner.

Könssjukdomar är alltså sjukdomar som kan överföras vid olika former av sex. Olika könssjukdomar överförs på olika sätt och olika lätt.

Exakt hur stor risk det är att få eller överföra en könssjukdom är svårt att säga, bland annat eftersom en person ofta har olika typer av sex vid ett och samma tillfälle.

Könssjukdomar kan överföras när kroppsvätskor kommer i kontakt med slemhinnor eller när slemhinnor kommer i kontakt med varandra.

De kroppsvätskor som kan överföra könssjukdomar är sperma, försats, slidsekret och ibland också blod. Slemhinnor finns vid urinrörsmynningen, på insidan av förhuden, analen, slidan, munnen, halsen och ögonen.

Generellt är risken att få en könssjukdom som störst om en har oskyddat vaginalt- eller analt samlag. Men könssjukdomar kan överföras även genom munsex, smeksex, gnidsex eller sex via leksaker.

En del könssjukdomar ger ibland bara små eller inga besvär alls. Det är därför bra att du testar dig regelbundet om du har sex på ett sätt som innebär risk för överföring.

Om du är orolig för att du kan ha fått en könssjukdom, kom in och testa dig hos oss.