Sociala medier och spel

Sociala medier, spel och onlinespel är en del av vår verklighet. Det är ett sätt att kommunicera, lära känna människor, hålla kontakt med vänner och ha koll på vad som händer. Världen har blivit större.

Sociala medier innebär att du kan komma i kontakt med människor du aldrig tidigare mött, människor du inte vet vilka de är och vad de egentligen vill. Du kan mötas av mycket bekräftelse för både utseende och saker du skriver. Detta kan få dig att känna dig bra.

I vissa fall får det dig att gå över dina egna gränser och göra saker du inte skulle ha gjort, till exempel skicka bilder på dig själv eller annat. Det kan också hända att du får oönskade bilder skickade till dig vilket kan kännas väldigt jobbigt.

Det kan också innebära att du har svårt att lägga ifrån dig din smartphone eller surfplatta, av oro att missa något eller önskan om bekräftelsen. Detta kan innebära att du får mindre kontakt med människor du har nära dig IRL och att relationerna försämras.

Det kan också vara så att de olika apparna plingar på natten, vilket gör att du får en sämre sömn om du inte vill missa något när det händer. Om du spelar online är det både uppslukande och kräver ditt engagemang - du kanske ingår i en grupp som du inte ska svika. Kanske påverkar det dina dagar och gör dig trött och okoncentrerad. När detta händer kan det ibland gå sämre i skolan eller på arbetet vilket kan leda till deppighet.

Det som händer i sociala medier och onlinespel påverkar din vardag på både bra och dåliga sätt. Om du går över dina gränser, om du blivit övertalad till det eller gjort det med vilja och sedan ångrat dig, om du kränkt någon annan eller själv blivit kränkt kan det kännas både ensamt och skamfyllt och få dig att må dåligt. På ungdomsmottagningen kan du prata om detta.