Hälsoångest kan botas med internetbaserad KBT
Upp till fem procent av Sveriges befolkning kan lida av hälsoångest (hypokondri). Trots att det finns effektiv behandling, går många utan hjälp. En färsk studie visar att med internetbaserad KBT kan fler få tillgång till effektiv behandling – oavsett var i landet de bor.
Susanna Österman, forskare på KI och Leg psykolog på Internetpsykiatri vid Psykiatri Sydväst i Region Stockholm, berättar om hur hälrosångest kan påverka en människa.
- Många beskriver att oron tar över vardagen. De fastnar i att ständigt fokusera på kroppen, googla symptom eller söka vård upprepade gånger. Flera delar av livet påverkas ofta negativt, och det är inte ovanligt att nedstämdhet utvecklas som en följd.
Hälsoångest är relativt vanligt förekommande. Troligtvis har ungefär 1-5 procent av befolkningen hälsoångest.
Typiska kännetecken för hälsoångest är en stark och ihållande oro för att själv ha eller komma att drabbas av allvarlig sjukdom. Oron är överdriven jämfört med den verkliga sjukdomsrisken eller de kroppsliga symptom man upplever. Svår hälsoångest är när oron leder till betydande känslomässig ångest, försämrar den dagliga funktionen och minskar den övergripande livskvaliteten.
Internetbaserad KBT funkar bra
Kognitiv beteendeterapi, KBT, är en evidensbaserad behandling som hjälper mot hälsoångest. I KBT arbetar man för att åstadkomma en konkret förändring i sitt liv och för att kunna göra det arbetar man aktivt med sina tankar, känslor och beteenden. Behandlingen, som ges av Internetpsykiatri, kan genomföras på egen hand med stöd av psykolog via dator eller mobiltelefon med lika goda effekter som traditionell face to face-behandling.
- Det är fantastiskt att vi kan erbjuda en effektiv behandling som fungerar lika bra som traditionell KBT – men som du kan genomföra hemifrån, oavsett var i Sverige du bor. Dessutom kan du själv anmäla dig utan remiss, och vi har oftast korta väntetider, säger Susanna Österman.
Men trots att det finns evidensbaserade behandlingar tillgängliga förblir många odiagnostiserade och går utan det stöd de behöver.
- Det finns säkert flera anledningar till att personer med hälsoångest inte får rätt hjälp. Det kan handla om stigma, om brist på kunskap om att behandling finns att tillgå, eller om en rädsla för att inte bli tagen på allvar inom vården. Min forskning visar att hälsoångest är ett betydande tillstånd som vi måste ta på stort allvar. Därför behöver vi bli bättre på att förstå, upptäcka och erbjuda effektiv behandling – på ett sätt som är lättillgängligt och tryggt, säger Susanna.
Utmanande men livsförändrande behandling
Internetpsykiatris internetbehandling för hälsoångest är ett självhjälpsprogram som är indelat i 12 delar (moduler). Varje modul består av en text du läser och övningar du gör som hjälper dig att bättre förstå din hälsoångest och ger dig verktyg för att hantera den. Behandlingen pågår i 13 veckor och under den tiden har du kontinuerlig kontakt med en psykolog via meddelanden ni skickar till varandra i behandlingens webbplattform. Psykologen svarar på frågor och ger feedback på de uppgifter och övningar du gör.
- Många patienter uttrycker en stor lättnad över att äntligen få ett sammanhang och verktyg för att förstå sin oro. De känner igen sig i materialet och beskriver hur skönt det är att förstå att de inte är ensamma. Många upplever behandlingen som utmanande men livsförändrande. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att internetbehandling inte passar alla – en del kan behöva annan form av stöd, förklarar Susanna.
Om Internetpsykiatri
Internetpsykiatri erbjuder internetförmedlad KBT för hälsoångest, depression, social fobi, sömnproblem (insomni) paniksyndrom, IBS, dysmorfofobi och tvångssyndrom. Behandlingarna är tillgängliga att söka för alla vuxna i hela Sverige. Internetpsykiatri har funnits sedan 2007 och drivs utan vinstintresse av Psykiatri Sydväst i Region Stockholm.
Utvärdering av IKBT för hälsoångest i rutinvård/på Internetpsykiatri: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214782924000733
Susanna Östermans avhandling: https://openarchive.ki.se/articles/thesis/Improving_detection_and_treatment_of_health_anxiety_diagnostic_tools_digital_interventions_and_substance-related_risks/27952314?file=52888799
Senaste nyheterna
- Vad gör bullret från trafiken med våra barn?
- Samlad vård hjälper funktionsnedsatta
- Hjälp för sårskador på närakuten
- Kliniska prövningar utvecklar vården
- Två fynd om stress: Mätbara förändringar i blodet – och möjlig koppling till kognitiv svikt
- Danderyds äldre kan möta vården och kommunens biståndshandläggare under samma tak
- Nya kostråd hjälper svenskar att hålla sig friska
- Hjälp vid akuta allergiska reaktioner
- Stor simuleringsövning för att stärka vårdsamverkan
- Hemtjänst och vårdcentraler delar trygghetslås i Södertälje kommun