Vår gemensamma historia – Pandemin

Alla har vi en relation till pandemin. Den har inte lämnat någon oberörd. Det gör att pandemin är en del av vår historia, vår gemensamma. Stockholms läns sjukvårdsområdes fotograf, Yanan Li, fångade tiden bakom sin lins.

Yanan Li har sedan många år även uppdrag för Nobelkommittén för fysiologi eller medicin. I samband med Nobelveckan, och att Nobelpriset i fysiologi och medicin går till upptäckter som bidrog till utveckling av effektiva vacciner mot covid-19, visas Yanan Lis bilder, tagna under pandemin, i Nobelförsamlingens lokaler. Under perioden 17 januari–14 februari 2024 visades utställningen hos SLSO. 

Yanan Li - om att fotografera under pandemin

Hur var det att vara fotograf under pandemin? Att å ena sidan inte vilja störa vården och samtidigt vilja dokumentera samtiden. Och hur var det att arbeta som chef och lotsa människor genom vaccinationerna? Intervju med Yanan Li och Christina Sundman om vad de upplevde under pandemin.

Yanan Li berättar

Text till filmen

Utställningen med Yanan Lis bilder tagna under pandemin åren 2020-2022 är ett samarbete mellan Stockholms läns sjukvårdsområde och Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet.

"Det är väldigt roligt att utställningen med historiskt unika bilder tagna av Yanan Li under Covid-19-pandemin nu blir av. En liten skärva av utställningen kunde nyligen ses i Nobel Forum, hem för Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet som utser Nobelpristagare i fysiologi eller medicin. Bilderna fanns utställda under Nobelveckan i december och utgjorde en fin inramning till förra årets Nobelpris till Katalin Karikó och Drew Weissman för upptäckter som möjliggjorde mRNA-vacciner mot Covid-19. Nobelförsamlingen har genom ett mångårigt samarbete lärt känna Yanan Li och hans enastående bildkänsla. Under många år har Yanan varit på plats i Nobel Forum under den spännande första måndagen i oktober då Nobelpriset i fysiologi eller medicin tillkännages. Det har med åren resulterat i ett unikt bildmaterial som skildrar den speciella atmosfären som råder bakom kulisserna vid tiden för tillkännagivandet. Att Yanans samarbete med Region Stockholm nu resulterat i denna unika utställning ska vi vara mycket glada för. Det är ett unikt bildmaterial som inte kommer lämna någon oberörd."

Thomas Perlmann 
Professor, Secretary of the Nobel Assembly at Karolinska Institutet and of the Nobel Committee for Physiology or Medicine

 

Minns du hur det var?

Lyssna på SLSO-podden Utan spaning, ingen aning och avsnitt som spelades in under och om pandemin.